SDG-1 din Chişinău după reconstrucţia capitală a fost vizitată de primele persoane ale «Moldovagaz»

SDG-1 din Chişinău după reconstrucţia capitală a fost vizitată de primele persoane ale «Moldovagaz» SA

Pe 26 octombrie a acelui an personalul de conducere al „Moldovagaz” SA în frunte cu Preşedintele Consiliului de Conducere Alexandru Gusev au vizitat Staţia de distribuţie de gaze nr.1 din Chişinău cu ocazia finisării unei etape ordinare şi celei mai principale a reconstrucţiei capitale a acestui obiect.

În rezultatul executării lucrărilor a fost efectuată reconstrucţia blocului de curăţare a gazului care şi-a epuizat termenul tehnic şi reconstrucţia întăririi tehnologice a SDG.

La manifestare de asemenea au participat Cazacu I.F., vicepreşedintele Consiliului de Conducere, Beliciuc G.I., directorul „Moldovatransgaz” SRL, Cuiumju C.I., directorul „Chişinău-gaz” SRL, conducătorii consiliilor de conducere şi departamentelor aparatului central şi reprezentanţii întreprinderii transportatoare de gaze „Moldovatransgaz” SRL.

Trebuie de marcat acel fapt că în conformitate cu programul investiţional al „Moldovagaz” SA pentru anul 2011 de asemenea sunt planificate următoarele lucrări: reconstrucţia întăririi tehnologice a conductelor şi armaturii de blocare, automatizarea procesului tehnologic al lucrului ş.a.

Finisarea lucrărilor de reconstrucţie a SDG-1 din Chişinău va asigura:

  • sporirea siguranţei şi securităţii pentru livrarea continuă a gazului consumatorilor mun. Chişinău în condiţii moderne de exploatare şi apropierea hotarelor oraşului strâns de obiectul de producţie periculos;
  • sporirea calităţii gazului livrat consumatorilor – un grad mai înalt de curăţare a gazului de umezeală şi praf ce însoţeşte la transportarea gazului;
  • menţinerea stabilă a parametrilor contractuale a funcţionării SDG, datorita folosirii regulatoarelor moderne de presiune cu productivitatea şi precizia ajustării sporită şi exactitatea setarilor;
  • odorizarea calitativă a gazului pentru depistarea oportună a scurgerilor în reţelele consumatorilor industriali şi comunali cu ajutorul folosirii complexelor automate de odorizare;
  • executarea acţiunilor operative – comutărilor regimurilor de funcţionare a SDG şi reacţionarea urgentă în caz de apariţie a incidentelor, situaţiilor de avarie şi avariilor, neadmiterii acestora prin implementarea unui sistem de manipulare automată a procesului de funcţionare.

Notă:

Staţia de distribuţie nr. 1 din Chişinău a fost dată în exploatare pe data de 07.10.1966г., după finisarea lucrărilor de construcţie şi montaj şi reglare şi lansare, productivitatea totală constituia 120 mii nm3/oră. Principala destinaţie a staţiei – asigurarea cu gaz natural a consumatorilor industriali şi sociali din or. Chişinău.

Anterior, în acelaşi an este pusă în exploatare conducta magistrală de gaze „Odessa-Chişinău” Ду 530 cu lungimea de 44 km cu productivitatea proiectată de 570,0 mln. nm3/an.

În anii 1993-94 în legătură cu trecerea CTE-2 din or. Chişinău de la combustibil de păcură la gaz natural, pentru asigurarea livrării neîntrerupte a gazului către CTE cu anumiţi parametri mecanici, la SDG-1 este construit şi pus în exploatare al doilea colector de ieşire.

SDG 1 – prima staţie de distribuţie de gaze pe teritoriul R.Moldova care a fost dotată cu complexe de măsurare şi evidenţă a gazelor „Superflow” (decembrie 1995), cu clasa de precizie de 0,25%.

Din anul 2006-2008 începe executarea în etape a lucrărilo de reconstrucţie şi modernizare a echipamentului tehnologic a SDG-1 Chişinău:

  • montarea a două odorizatoare automate;
  • înlocuirea a două regulatoare cu regulatoare de generaţia nouă.

Luând în consideraţie importanţa strategică a SDG-1, uzura fizică şi morală a echipamentului şi cheltuielile mari pentru deservirea tehnică în anul 2009 în conformitate cu decizia consiliului tehnic al „Moldovagaz” SA a fost aprobat programul de „Reconstrucţie şi modernizare a SDG-1 Chişinău 2009-2011”.

În conformitate cu program este prevăzut:

  • reconstrucţia capitală a blocului de curăţare a gazului care şi-a epuizat termenul tehnic;
  • reconstrucţia întăririi tehnologice – conducta şi armatura de blocare;
  • reparaţia capitală a clădirilor şi construcţiilor SDG;
  • automatizarea procesului tehnologic de funcţionare a SDG.

Parametrii tehnici ai SDG-1 or. Chişinău la momentul actual:

  • productivitatea liniei de reducere constituie max – 200 mii nm3/oră la fiecare ieşire;
  • capacitatea de transport a filtrelor constituie max 400 mii nm3/oră.
Partajează Share Tweet