SA „Moldovagaz” a reușit în premieră pentru Republica Moldova să realizeze prima sursă alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor Republici Moldova, având în vedere incertitudinea tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei.
Trei cele mai mari companii ale complexului de gaze naturale: SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” au efectuat lucrările de reconstrucție pentru asigurarea condițiilor de recepționare a gazelor naturale în regim revers prin stația de măsurare gaze SMG Căușeni.
Reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare. Actualmente, sunt concentrate toate resurse umane calificate necesare, mașini, mecanisme și utilaje care permit finalizarea lucrărilor respective la 20 decembrie 2019.
- 23 de zile a durat reconstrucția
- 14 zile s-a efectuat montarea
- 800 mm este diametrul nominal al conductei magistrale ȘDKRI
- 9 mlrd. m3 este capacitatea tehnică de transportare de gaze naturale anuală
- 18 mln. m3 este capacitatea tehnică de transportare de gaze naturale zilnică
- 55 bar este presiunea conductei magistrale ȘDKRI
- circa 700 de mii de consumatori din țară vor fi asigurați cu gaze naturale
- circa 10 mln. lei este costul estimativ al lucrărilor efectuate
- 5 țări: Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina și Republica Moldova vor asigura reversul gazelor naturale
Prin realizarea acestor măsuri Republica Moldova este gata de la 01 ianuarie 2020 sa primească gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic. Important este de reținut că costurile lucrărilor efectuate la SMG Căușeni nu vor influența creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali. Culoarul transbalcanic va fi deschis pentru Republica Moldova din 01 ianuarie 2020.